ECG’s gemaakt door u.

Scan uw eigen hartslag en monitor uw gezondheid.

Het probleem

Nummer één doodsoorzaak

Eén op de 3 mensen overlijdt aan een cardiovasculaire aandoening (i.e. hart- en vaatziekten), zoals een hartinfarct, hartaanval of hartfalen. Wereldwijd komt dit neer op bijna 18 miljoen mensen per jaar, wat het doodsoorzaak nummer één maakt.

Onderliggend ziektebeeld

Veel patiënten die overlijden aan een hartaandoening zijn nooit opgenomen geweest in het ziekenhuis, en overlijden thuis. Van deze patiënten wordt slechts achteraf bepaald dat een aandoening aan het hart de doodsoorzaak is geweest. Echter blijkt dan vaak dat een groot deel van deze patiënten al eerder klachten had, en een deel zelfs bij een huisarts is geweest.

Gebrek aan diagnostische tools & lange wachttijden

Een gebrek aan diagnostische tools in de eerstelijnszorg in combinatie met lange wachtlijsten voor een bezoek aan een specialist worden veel patiënten niet of te laat doorverwezen, waardoor levensbedreigende hartaandoeningen makkelijk gemist kunnen worden.

A title

Image Box text

103

mensen sterven elke dag aan hart- en vaatziekten in NL

240 k

ziekenhuisopnames in NL door hart en vaatziekten

10 mrd

zorgkosten per jaar aan hart- en vaatziekten

Het ECG

Om inzicht te krijgen in het functioneren van het hart wordt een elektrocardiogram (ECG, of hartfilmpje) gemaakt, een meting die jaarlijks wereldwijd meer dan 300 miljoen maal uitgevoerd. Een ECG wordt onder andere gebruikt tijdens een inspanningstest om het effect van stress op het hart te meten, tijdens hartbewaking op de CCU of voor diagnostiek. Een ECG maakt gebruik van elektrodes die op de huid worden geplakt, waarmee de elektrische signalen worden gemeten die door het hart lopen. In een volledige ECG worden er 12 afleidingen berekend, waarmee alle eigenschappen van een hart worden bepaald en een diagnose kan worden opgesteld. In het ziekenhuis wordt een ECG door specifiek getrainde artsen met een omvangrijk apparaat gemeten met 10 elektroden (4 op de ledematen, 6 op de borst), en neemt het ongeveer zo’n 10 minuten in beslag om een meting voor te bereiden en te volbrengen. De voorbereiding neemt veruit de meeste tijd in beslag: de huid moet worden geschoren en schoongemaakt alvorens de elektroden worden opgeplakt. Met de 10 elektroden worden vervolgens 12 afleidingen bepaald, en worden naast het ritme ook de doorbloeding en mogelijke abnormaliteiten aangetoond.

Momenteel is het standaard ECG de enige manier om hartmonitoring of diagnostiek op het hart uit te voeren. Echter, deze methode komt met belangrijke nadelen voor de druk op de zorg en de patiënt. Het uitvoeren en beoordelen van een volledig ECG is relatief duur. De aanschaf van een ECG-apparaat ligt rond de €50.000, waarbij de mensuren van het hartfunctiepersoneel en de specialisten nog bijkomen. De plaatsing van deze elektrodes moet zeer nauwkeurig gebeuren en gebeurt daarom slechts door een getrainde professionals in het ziekenhuis, en meestal niet door een huisarts, gezien de complexiteit en kans op fouten. Tevens is het oncomfortabel voor de patiënt: de opgeplakte elektrodes kunnen een irritatie van de huid veroorzaken, en de draden aan de elektrodes verminderen de bewegingsvrijheid van de patiënt. Er is dan ook grote vraag naar het verbeteren van de technologie voor het maken van een volledige 12-lead ECG.

De oplossing

De miniECG van HeartEye verplaatst de diagnostische mogelijkheden van een standaard ECG in het ziekenhuis naar een product op zakformaat die kan worden ingezet door de huisarts of zelfs de patient zelf. Door gebruik te maken van een deep neural network en een innovatief ontwerp kunnen met 4 elektroden alle 12 afleidingen worden bepaald. Met behulp van slimme software wordt het proces begeleid en worden de gegevens verwerkt. De miniECG gebruikt droge elektroden, wat het gebruik van gel en plakkers, en enige negatieve reactie daarop, voorkomt. Het apparaat is snel te gebruiken, en geeft binnen 10 tot 20 seconden een uitslag. Vergeleken met de benodigde 10 minuten voor een standaard ECG levert dat zowel zorgverleners als zorggebruikers een enorme tijdswinst. Ook zorgt de snelheid ervoor dat monitoring voor hartaandoeningen niet meer per se continu moet worden toegepast, maar dat de miniECG gebruikt kan worden op het moment dat problemen opspelen. Kortom is het miniECG een draagbaar, goedkoop en makkelijk alternatief voor een standaard ECG, en een volwaardig diagnostisch instrument in tegenstelling tot andere producten met een zogenaamde “ECG-functie”, zoals smartwatches.

Hoe het werkt

1

Zoek de hartslag

Houd het apparaat tegen de borst en wacht eventjes.

2

De app analyseert

De HeartEye app analyseert het hartritme en creëert een ECG.

3

Zie de resultaten

De app geeft een advies op basis van de gezondheid van het hart.

Partners

This project is endorsed by